HUSTOPECE.CZ: Z jednání Rady: Radní se chtějí zabývat vizuálním smogem ve městě

14.12.2020 15:09

Tradiční schůze Rady města, tentokrát 60., připadla na úterý 8. prosince 2020. Radní měli na programu dotaci na místní komunikaci Na Sídlišti, propagaci nové knihy či nové dveře na Penzionu pro důchodce.

 

Dotace pomůže místní komunikaci Na Sídlišti, jasněji bude v dubnu 2021
Radní schválili podání žádosti o dotaci na akci „Obnova místní komunikace a parkovacích míst Na Sídlišti“, které vypsalo Ministerstvo pro místní rozvoj pro obce s počtem obyvatel nad 3 000 do 10 000 obyvatel. „Na nejstarším sídlišti ve městě jsou dlouhodobé problémy s parkováním, vývozem sběrných hnízd a chodníky, které jsou ve špatném stavu. V létě vznikl projekt na obnovu sídliště, které by řešilo tyto tři problémy,“ říká starostka Hana Potměšilová. Projekt je rozdělen na několik etap a pro podání žádosti se nabízí první dvě etapy – od nově dostavované školky k ul. Sv. Čecha a pak ze Stodolní přes parkoviště ke sběrnému hnízdu. „Uznatelné náklady projektu jsou ve výši 6,8 milionu korun, dotace pak 70 %,“ říká starostka. Pokud by dotace nebyla schválena, tak město vloží do projektu vlastní peníze, avšak postupně dle možností rozpočtu. Dotace bude podána ke 20. 12. 2020, o úspěšnosti dotace bude město informováno v dubnu 2021.    

Hustopečská rodačka vydává novou knihu – město na ni přispěje
Rada kývla na dohodu o propagaci a reklamní spolupráci v souvislosti s vydáním nové knihy hustopečské rodačky žijící ve Vídni Ilse Tielschové „Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy“. „Její knihu Poslední rok mohli, a poslední kousky mohou, občané zakoupit na Turistickém informačním centru a stejně tak zde bude k zakoupení i tato nová knížka. Měla jsem možnost projít si sazbu knihy a je to příjemné počtení,“ říká starostka. Na propagaci a reklamu tak poputuje z městské pokladny 30 tisíc korun.    

Cyklotrasu na Šakvice zpevní recyklát z městských služeb
Město uvolnilo 100 tisíc korun na opravu cyklotrasy na Šakvice, která je v neutěšeném stavu. „Na opravu se použije recyklát, který je uskladněn na městských službách – cyklotrasa tak bude bez výmolů a děr, což jistě uvítají především cyklisté,“ raduje se Potměšilová.

Penzion pro důchodce získá nové, bezpečnější dveře
Na místním penzionu pro důchodce dojde k výměně dveří, které se budou otevírat na čipy „Na výměnu poputuje téměř 450 tisíc. Investici je nutno provést, jelikož se dveře stávají nefunkčními – nové dveře budou bezpečnější,“ osvětluje investici starostka.

Radní se chtějí zabývat vizuálním smogem ve městě
Radní vzali na vědomí zápis  Komise pro územní rozvoj, ve kterém mj. nabízí řešení venkovní reklamy ve městě. „Komise je velmi aktivní, všímá si toho, co je a není v Hustopečích hezké. Již delší dobu ji zajímá, jak v Hustopečích vypadají reklamy. V zápisu se hovoří např. o regulaci reklamních bannerů po městě, poukazuje se na příkladné i nevzhledné reklamy a nabízí také dotazník pro občany, který by přinesl pohled i z řad veřejnosti“ říká starostka.

-vyh-

 

Zdroj: https://www.hustopece.cz/2020/12/z-jednani-rady-radni-se-chteji-zabyvat-vizualnim-smogem-ve-meste